Wijnkoeling
Wijnkenners weten dat temperatuur het beste of het slechtste uit wijn kan halen, maar zelfs in schijnbaar uitstekende kelders is deze belangrijke factor moeilijk te beheersen zonder vakkundige toepassing van koeltechniek en klimaatcontrole.
Er is ook een belangrijk verschil tussen de bewaartemperatuur en de temperatuur waarbij u de wijn best drinkt. Deze laatste is bijna altijd hoger dan de bewaartemperatuur dus kan u de wijn op voorhand uit de koeling halen en deze voorzichtig chambreren. Uiteraard kan U ook steeds een aantal flessen uit uw kelder op dronk houden in een kleinere wijnkast.
De ideale bewaartemperatuur
Bij een temperatuur van 18ºC of hoger zal de wijn snel voortijdig verouderen. De ideale bewaartemperatuur voor rode wijn is 13ºC, witte wijn mag kouder bewaard worden, tot 7ºC. Verder zijn temperatuurschommelingen erg schadelijk voor de wijn én de kurk. Deze laatste kan daardoor uitzetten of krimpen waardoor er lucht in de fles kan of waardoor er zelfs wijn kan weglekken.
De ideale luchtvochtigheid
De vochtigheidsgraad in de ruimte waar u wijn bewaard is ook uitermate belangrijk: Te vochtig en hout en etiketten worden beschadigd en er groeien schimmels. Te droog, en de kurken drogen uit waardoor er zuurstof bij de wijn kan en deze door oxidatie azijn wordt. De ideale relative luchtvochtigheid is tussen 60% en 70%
De ideale serveertemperatuur
Wijnen worden best gedronken aan een temperatuur die de specifieke aromas best tot hun recht laten komen. De ideale temperatuur om wijn te drinken is dus afhankelijk van factoren zoals de variëteit van de druif en de regio; Een intense Bordeaux is meestal best rond 18ºC terwijl een beaujolais beter is rond 12ºC. Over het algemeen worden zoete wijnen beter kouder gedronken.
De perfecte wijnkoeling
Geja ontwerpt en plaatst voor u een koeling die perfect aangepast is aan de ruimte en de wijnen die u wil bewaren. Door gebruik te maken van optimaal gedimensioneerde componenten word de temperatuur stabiel gehouden terwijl voldoende vocht verwijderd wordt om de luchtvochtigheid in het optimaal bereik te houden.
Meestal wordt geopteerd voor een licht gestratificeerd temperatuurverloop waarbij de temperatuur onderaan de ruimte een graad of twee koeler is dan bovenaan en u dus de witte wijnen onderaan stockeert en hoger de rode wijnen.