Koeling Koeltechniek voor handel en industrie

 

Wijnkoeling

Wijnkenners weten dat temperatuur het beste of het slechtste uit wijn kan halen, maar zelfs in schijnbaar uitstekende kelders is deze belangrijke factor moeilijk te beheersen zonder vakkundige toepassing van koeltechniek en klimaatcontrole.

Er is ook een belangrijk verschil tussen de bewaartemperatuur en de temperatuur waarbij u de wijn best drinkt. Deze laatste is bijna altijd hoger dan de bewaartemperatuur dus kan u de wijn op voorhand uit de koeling halen en deze voorzichtig chambreren. Uiteraard kan U ook steeds een aantal flessen uit uw kelder op dronk houden in een kleinere wijnkast.

De ideale bewaartemperatuur

Bij een temperatuur van 18ºC of hoger zal de wijn snel voortijdig verouderen. De ideale bewaartemperatuur voor rode wijn is 13ºC, witte wijn mag kouder bewaard worden, tot 7ºC. Verder zijn temperatuurschommelingen erg schadelijk voor de wijn én de kurk. Deze laatste kan daardoor uitzetten of krimpen waardoor er lucht in de fles kan of waardoor er zelfs wijn kan weglekken.

De ideale luchtvochtigheid

De vochtigheidsgraad in de ruimte waar u wijn bewaard is ook uitermate belangrijk: Te vochtig en hout en etiketten worden beschadigd en er groeien schimmels. Te droog, en de kurken drogen uit waardoor er zuurstof bij de wijn kan en deze door oxidatie azijn wordt. De ideale relative luchtvochtigheid is tussen 60% en 70%

De ideale serveertemperatuur

Wijnen worden best gedronken aan een temperatuur die de specifieke aromas best tot hun recht laten komen. De ideale temperatuur om wijn te drinken is dus afhankelijk van factoren zoals de variëteit van de druif en de regio; Een intense Bordeaux is meestal best rond 18ºC terwijl een beaujolais beter is rond 12ºC. Over het algemeen worden zoete wijnen beter kouder gedronken.

De perfecte wijnkoeling

Geja ontwerpt en plaatst voor u een koeling die perfect aangepast is aan de ruimte en de wijnen die u wil bewaren. Door gebruik te maken van optimaal gedimensioneerde componenten word de temperatuur stabiel gehouden terwijl voldoende vocht verwijderd wordt om de luchtvochtigheid in het optimaal bereik te houden.

Meestal wordt geopteerd voor een licht gestratificeerd temperatuurverloop waarbij de temperatuur onderaan de ruimte een graad of twee koeler is dan bovenaan en u dus de witte wijnen onderaan stockeert en hoger de rode wijnen.

Serverruimte

Computers en serverapparatuur zetten nagenoeg al het elektrisch verbruik om in warmte. De fabrikanten gebruiken koelvinnen, heatpipes en ventilatoren om de warmte van de interne componenten te verwijderen uit de behuizing en langs achter uit te blazen. Één enkel gemiddeld rack met 8 doorsnee 2U servers produceert daardoor elke seconde minstens evenveel warmte als 3200W verwarming!

Als de temperatuur in de ruimte hoger oploopt dan kan dit intern ventilatiesysteem de warmte niet meer kwijt aan de omgeving waardoor in de elektronische componenten, waaronder processors, onaanvaardbaar hoge temperaturen ontstaan.

Een te hoge temperatuur veroorzaakt versnelde veroudering van processoren, condensatoren en harde schijven en daardoor vroegtijdige defecten. Om die reden vereisen de meeste fabrikanten een maximum omgevingstemperatuur van 35ºC; Uiteraard kan u geen aanspraak maken op garantie voor apparatuur die is beschadigd door oververhitting.

Klimaatbeheersing speelt dus een cruciale rol in het optimaal functioneren van de apparatuur in serverruimtes en de continuïteit van bedrijfsprocessen.

Geen gewone airconditioning

Door de lage luchtvochtigheid in de ruimte en de noodzaak om ook in 's winters te koelen kan je niet gewoon airconditioning voor residentiële- of kantoorruimtes gebruiken. Deze toestellen zouden regelmatig in storing gaan en bij lage buitentemperaturen gewoonweg stoppen met mogelijk rampzalige gevolgen voor de apparatuur in de serverruimte. Specifieke toestellen en de juiste instellingen zijn vereist voor een probleemloze werking.

Correcte berekening en juiste plaatsing

Bij het selecteren van de apparatuur is het uitermate belangrijk de juiste warmtebelasting te berekenen: Te weinig koelvermogen en het systeem zal er niet in slagen om steeds voldoende warmte af te voeren. Te veel koelvermogen zorgt dan weer voor overmatig verbruik en slijtage door frequent aan- en uitschakelen.

De plaatsing van de inblaas- en retourinrichtingen moet ook met zorg gebeuren om te vermijden dat er "Hot Spots" ontstaan: plaatsen in de ruimte waar apparatuur toch oververhit raakt omdat er niet voldoende gekoelde lucht voorbij stroomt.

Rotatie en Backups

Als uw professionele serverruimte gekoeld word door slechts één installatie dan moet, bij uitval, binnen 45 (450W/sq ft) tot 120 (150W/sq ft) seconden het grootste deel van de servers uitgeschakeld worden om oververhitting te vermijden. Wanneer dat niet gebeurt zal apparatuur van duurdere merken automatisch uitschakelen door een ingebouwde temperatuurbeveiliging terwijl de rest gewoon stuk gaat. Bij serverruimtes met minder apparatuur per kubieke meter is er meer tijd om te reageren op een storing van de koelinstallatie maar hoe dan ook zijn de gevolgen waarschijnlijk onaanvaardbaar voor het bedrijf.

Om te zorgen dat er steeds voldoende koeling voorhanden is om de kritische bedrijfsprocessen te ondersteunen installeren we meerdere (kleinere) onafhankelijke units met een speciale rotatie en backup sturing; De units worden dan aangestuurd om een gelijke bedrijfsduur te bekomen en het stuursysteem activeert tijdens een defect een alternative unit.

Wanneer de apparatuur beveiligd is tegen stroomonderbrekingen door een UPS moet dit natuurlijk ook het geval zijn voor de koeling!

Technische koeling

Schakelkasten

Gevoelige apparatuur zoals bijvoorbeeld frequentieregelaars zijn erg gevoelig voor warmte, stof en vocht maar moeten toch zo dicht mogelijk bij de verbruiker geplaatst worden. Soms zijn ventilatoren en stoffilters voldoende maar in de beperkte ruimte van een schakelkast kunnen enkele apparaten snel een ontoelaatbaar hoge temperatuur veroorzaken. Actieve koeling bied dan uitkomst door droge, gekoelde en gefilterde lucht door de schakelkast te blazen en zo alle overmatige warmte af te voeren.

 • Wijnkoeling +

  Wijnkenners weten dat temperatuur het beste of het Read More
 • Serverruimte +

  Computers en serverapparatuur zetten nagenoeg al het elektrisch Read More
 • Technische koeling +

  Schakelkasten Gevoelige apparatuur zoals bijvoorbeeld frequentieregelaars zijn erg Read More
 • 1

De mening van onze klanten

 • Ik ben heel tevreden over GEJA omdat ze samen met de klant op zoek gaan naar een oplossing op maat. Ook de klantvriendelijkheid en de correcte afspraken maken van GEJA een aanrader.
  — LVR, Haasdonk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5