Computers en serverapparatuur zetten nagenoeg al het elektrisch verbruik om in warmte. De fabrikanten gebruiken koelvinnen, heatpipes en ventilatoren om de warmte van de interne componenten te verwijderen uit de behuizing en langs achter uit te blazen. Één enkel gemiddeld rack met 8 doorsnee 2U servers produceert daardoor elke seconde minstens evenveel warmte als 3200W verwarming!
Als de temperatuur in de ruimte hoger oploopt dan kan dit intern ventilatiesysteem de warmte niet meer kwijt aan de omgeving waardoor in de elektronische componenten, waaronder processors, onaanvaardbaar hoge temperaturen ontstaan.
Een te hoge temperatuur veroorzaakt versnelde veroudering van processoren, condensatoren en harde schijven en daardoor vroegtijdige defecten. Om die reden vereisen de meeste fabrikanten een maximum omgevingstemperatuur van 35ºC; Uiteraard kan u geen aanspraak maken op garantie voor apparatuur die is beschadigd door oververhitting.
Klimaatbeheersing speelt dus een cruciale rol in het optimaal functioneren van de apparatuur in serverruimtes en de continuïteit van bedrijfsprocessen.
Geen gewone airconditioning
Door de lage luchtvochtigheid in de ruimte en de noodzaak om ook in 's winters te koelen kan je niet gewoon airconditioning voor residentiële- of kantoorruimtes gebruiken. Deze toestellen zouden regelmatig in storing gaan en bij lage buitentemperaturen gewoonweg stoppen met mogelijk rampzalige gevolgen voor de apparatuur in de serverruimte. Specifieke toestellen en de juiste instellingen zijn vereist voor een probleemloze werking.
Correcte berekening en juiste plaatsing
Bij het selecteren van de apparatuur is het uitermate belangrijk de juiste warmtebelasting te berekenen: Te weinig koelvermogen en het systeem zal er niet in slagen om steeds voldoende warmte af te voeren. Te veel koelvermogen zorgt dan weer voor overmatig verbruik en slijtage door frequent aan- en uitschakelen.
De plaatsing van de inblaas- en retourinrichtingen moet ook met zorg gebeuren om te vermijden dat er "Hot Spots" ontstaan: plaatsen in de ruimte waar apparatuur toch oververhit raakt omdat er niet voldoende gekoelde lucht voorbij stroomt.
Rotatie en Backups
Als uw professionele serverruimte gekoeld word door slechts één installatie dan moet, bij uitval, binnen 45 (450W/sq ft) tot 120 (150W/sq ft) seconden het grootste deel van de servers uitgeschakeld worden om oververhitting te vermijden. Wanneer dat niet gebeurt zal apparatuur van duurdere merken automatisch uitschakelen door een ingebouwde temperatuurbeveiliging terwijl de rest gewoon stuk gaat. Bij serverruimtes met minder apparatuur per kubieke meter is er meer tijd om te reageren op een storing van de koelinstallatie maar hoe dan ook zijn de gevolgen waarschijnlijk onaanvaardbaar voor het bedrijf.
Om te zorgen dat er steeds voldoende koeling voorhanden is om de kritische bedrijfsprocessen te ondersteunen installeren we meerdere (kleinere) onafhankelijke units met een speciale rotatie en backup sturing; De units worden dan aangestuurd om een gelijke bedrijfsduur te bekomen en het stuursysteem activeert tijdens een defect een alternative unit.
Wanneer de apparatuur beveiligd is tegen stroomonderbrekingen door een UPS moet dit natuurlijk ook het geval zijn voor de koeling!