Zwemmen van mei tot september.
Een zwembad verwarmen is niet goedkoop.
In België is het eigenlijk iets te koud voor een onverwarmd zwembad. Met een warmtepomp kan je echter ongeacht het aantal zonne-uren voldoende warmte uit de omgeving in het zwemwater pompen om van mei tot september bij een aangename temperatuur te zwemmen.
Een juist gedimensioneerde en efficiënte warmtepomp kan uw zwembad met ongeveer 0.5ºC - 1ºC per uur opwarmen en gebruikt daarvoor 1 kWh elektriciteit voor 4 tot 5 kWh afgegeven warmte. Daarmee is een warmtepomp goedkoper dan verwarmen met gas of stookolie.
Als u het zwembad 's nachts en wanneer niet in gebruik afdekt met een isolerende cover of noppenfolie en geen buitensporig hoge temperatuur instelt dan verbruikt een hoog rendement warmtepomp ongeveer 15 €* per 1000 liter water per seizoen
* energieprijzen 2015
De ene zwembad warmtepomp is de andere niet!
Het prijsverschil tussen de verschillende warmtepompen is haast volledig toe te schrijven aan de temperatuur waarbij de opgegeven COP is berekend: het rendement dus.
Het rendement van goedkope warmtepompen is opgegeven aan 27ºC buitentemperatuur en de opbrengst daalt zeer snel eens de buitentemperatuur onder de 27 graden Celcius zakt. Bij een temperatuur van minder dan 18 graden verbruiken deze warmtepompen bijna evenveel energie als ze aan het water afgeven. Een kwalitatieve zwembad warmtepomp daarentegen haalt zelfs bij 10 graden buitentemperatuur nog een mooi rendement.
Als u gewoon een klein opzet badje een beetje bij wil verwarmen op warme dagen in de zomer dan is een goedkoop zwembad warmtepompje zeker beter dan warm water uit de kraan of de waterkoker.
Heeft u echter een wat groter zwembad of wil u van mei tot september zwemmen dan weegt het rendement van de warmtepomp snel door op uw energierekening.
Het water uit de warmtepomp voelt niet warm?
Een zwembad warmtepomp is geen waterkoker. Door het hoge debiet van het water door de warmtepomp is er maar een klein temperatuurverschil tussen het water in het zwembad en het water dat de warmtepomp weer verlaat. Dit komt goed uit want kleinere temperatuursverschillen resulteren in een hoger rendement!
Het water trager door de warmtepomp later stromen resulteert weliswaar in een hogere uitgangstemperatuur maar dit warmt het zwembad niet sneller op!