Ventileren moet!... Helaas is de lucht die je uit de ruimte verwijdert niet alleen vervuild maar ook verwarmd of gekoeld.
Gelukkig kan je door middel van een warmtewisselaar de aangezogen lucht koelen of verwarmen met de uitgeblazen lucht en zo een groot deel van die energie terugwinnen!
Over het algemeen wordt deze warmtewisselaar geleverd in een behuizing samen met een inrichting voor balansventilatie.
Rendement en verbruik
Het rendement van de systemen op de markt vandaag varieert tussen 70% en 95%. Dit laatste betekent dat bij een buitentemperatuur van -7ºC en een binnentemperatuur van 20ºC het systeem de temperatuur van de verse lucht naar ongeveer 18,5ºC kan brengen. Uw verwarming hoeft deze verse buitenlucht dus maar anderhalve graad te verwarmen in plaats van 27 graden!
De duurdere systemen hebben een hoger rendement en verbruiken ook minder elektriciteit. Geja helpt u bij het kiezen van het optimale system voor uw specifiek project.
Balansventilatie
Drukverschillen tussen de ruimte en buitenlucht moeten absoluut vermeden worden: Als de druk binnen lager is dan wordt buitenlucht aangezogen door eventuele spleten en kieren. In de meeste gevallen betekent dit dat de lucht door de spouw getrokken wordt en dat veroorzaakt onaangename, muffe geuren in huis.
Als echter de druk in de ruimte groter is dan buiten dan wordt warme, vochtige of gekoelde lucht door kieren en spleten naar buiten geblazen. Op deze plaatsen ontstaat dan condensvorming welke de constructie kan beschadigen en plekken en schimmels veroorzaakt.
Een balansventilator zorgt ervoor dat — door middel van sensoren en twee onafhankelijke ventilatoren met variable snelheid — er evenveel lucht toe- als afgevoerd wordt en houd zo het drukverschil tot een minimum beperkt.